En blogg är viktigare än du tror

 


”Blogga?! Pfh, det höll väl folk bara på med på 90-talet?”

Om du tänker så är du långt ifrån ensam – men du är även långt ifrån rätt. De allra första bloggarna kom i slutet av 90-talet och var som dagböcker på nätet, vilket för en modern företagare 2023 kan kännas rätt irrelevant att lägga sin tid på.
Men håll ut så ska jag förklara fyra superkrafter en blogg har – och hur du kan dra nytta av dem i ditt företag!

 

Fördel 1. Du kan gå på djupet

På dina fasta sidor (startsida, presentation av dina tjänster, om mig-sidan, kontakt mm) behöver du komma till poängen ganska snart, annars tröttnar besökaren och lämnar din hemsida. Du har helt enkelt inte utrymme att skriva alla detaljer om alla delar av ditt företag.

I ett blogginlägg å andra sidan, där behöver du inte presentera den sammanfattande versionen, utan kan gå mer på djupet. Här är det alltså fritt fram att i detalj berätta om hur du arbetar, vad som ingår i dina olika tjänster och annan information som du tänker att dina potentiella kunder vill veta.

I ett sådant läge är det toppen att kunna skriva lite kortfattat på den fasta sidan och sedan skriva något i stil med ”Vill du veta mer kan du läsa här” och länka till ett blogginlägg som fördjupar sig i just det ämnet. Då kan de kunder som verkligen vill läsa mer i detalj klicka sig vidare dit, medan de kunder som tycker att de redan vet tillräckligt kan fortsätta läsa på den sida där de är – eller boka om det är nästa steg.

 

Fördel 2. Du kan använda bloggen som din egen informationsbroschyr

I anslutning till fördel 1 tycker jag personligen att bloggen är ett toppenställe för information som dina kunder behöver veta när de väl har bokat. Om du är som de flesta företagare svarar du på samma frågor för varje ny kund du får. All detaljinformation som krävs när man inleder ett samarbete kan bli lite enformig att upprepa, så ta hjälp av din blogg för att undvika detta!

När jag fortfarande fotograferade bröllop blev jag till slut aningens trött på att varje bröllop försöka rädda corsager (alltså brudgummens blomma på kavajslaget) som nämnda brudgummar och/eller deras medhjälpare knäckt i sina försök att få ner dem i knapphålet eller bröstfickan, alternativt smutsat ner kavajslaget med gröna fläckar när du hårdhänt pillat dit den där knappnålen på baksidan – vilket kanske hade varit okej om det inte varit så att de satt blomman på fel sida och nu syntes fläcken supertydligt.

Min lösning var att skriva ett blogginlägg om hur man gör, och inte gör, när man fäster en corsage, samt var den ska sitta. Sedan hänvisade jag alla mina brudpar att läsa det innan bröllopet.

När du bokar en ny kund kanske du skickar ett mejl med den information du vill att kunden ska ha i det skedet, eller så är du lite mer avancerad och ger dem informationen via en lösenordsskyddad kundsida (om inte, och du vill veta vad det är: kolla här). Istället för att skriva eller kopiera in kilometervis med information rakt i mejlet eller på kundsidan är mitt tips att du länkar till ett eller flera blogginlägg som ger dem all fakta de kan tänkas behöva.

Det känns inte lika tungt att få tre länkar som att få tre a4-sidor med text. En bonus är dessutom att du i en blogg kan piffa till informationen genom att lägga in bilder och annat smått och gott.   

 

 

Fördel 3. Bloggen kan bli en inofficiell portfolio

Om du inte har en regelrätt portfolio kan bloggen få tjänstgöra som en sådan då och då. Även om du inte känner att du har tillräckligt med material eller tid för att kunna uppdatera en hel undersida med texter och bilder om dina olika kunduppdrag kanske du ibland vill uppmärksamma ett särskilt bra projekt. Varva andra blogginlägg med kundcase här och där så får bloggen en praktisk dubbelfunktion. Även dessa blogginlägg är toppen att länka till vid behov.

 
 

Fördel 4. SEO (den största superkraften av dem alla)

En blogg ökar drastiskt dina chanser att bli hittad på nätet. Din hemsida har två uppgifter:

  • att ge korrekt och lättförståelig information så att besökarna som kommer in på sidan förstår vad du gör och vem du riktar dig till (så att de kan avgöra om du kan hjälpa dem)

  • att förklara för Google (och andra sökmotorer) vad du gör och vem du riktar dig till så att Google vet när de ska visa din sida

Vi tar en massör som exempel. För att både kunder och Google ska fatta grejen känns ”massage”, ”massör” och så orten man utför tjänsten på som rätt bra sökord att börja med. Hur många gånger tror du att man kan skriva massör/massage och ort på sin startsida innan det börjar kännas löjligt? Inte supermånga, skulle jag säga.

Tänk istället på ett blogginlägg där nämnda massör förklarar hur ett besök går till. Här kommer man skriva de önskade orden med automatik utan att man ens tänker på att de måste in.

Blogginlägg funkar också strålande när det kommer till väldigt nischade ämnen. Mitt blogginlägg om corsager, du vet? Det är det mest populära jag någonsin skrivit på min hemsida för privatfotokunder och ligger på förstasidan i Sverige när man söker på just ”corsage”. Det är alltså före de flesta florister och företag som säljer eller hyr ut bröllopskläder! Jag har fått in flera bröllopsförfrågningar från det blogginlägget – från brudpar som i just den sekunden inte letade bröllopsfotograf, utan bara information om corsager. Men när de googlade och såg mitt blogginlägg gick de in och läste, insåg att personen som skrivit det här fotograferar bröllop, tänkte att hon verkar ha koll på läget, och hörde av sig för att fråga om jag ville fotografera deras bröllop.

Samma sak på den här hemsidan: det mest lästa är ett blogginlägg om vilka regler som gäller för bilder på nätet. Den driver trafik till min sida och ger mig besökare som innan de hittade detta blogginlägg inte hade en aning om vad jag pysslar med – eller ens att jag existerar.

Att försöka komma högst upp på superpopulära sökord som ”bröllopsfotograf” eller ”fotograf” är väldigt svårt i och med den stora konkurrensen, men om jag kommer högt upp i närbesläktade sökningar som ”corsage” och ”regler för bilder på nätet” kommer folk likväl till min sida. Man behöver alltså inte bara jaga de stora populära sökorden. Det kan faktiskt löna sig att fokusera på de mindre.  

En bonus-SEO-grej är även att Google gillar när du uppdaterar din hemsida, och medan du kanske inte ändrar alltför mycket på dina fasta sidor kan bloggen stå för att det händer något på din hemsida.

 

Sammanfattningsvis finns bara en rekommendation här: utnyttja din blogg ordentligt – och har du ingen blogg bör du skaffa en på direkten!

Och byggde jag upp din nyfikenhet så att du bara måste få veta hur en corsage ska sitta kan du läsa allt om det här ;)

 

Hej!

Jag är en storyteller i bilder och ord. Mitt mål är att hjälpa dig sälja mer med dina ord, visa hur bilder som visar din personlighet är rent marknadsföringsguld – och ge dig tips om hur du skapar en hemsida och branding som andas ditt unika varumärke rakt igenom.

/Pia

 

Senaste inläggen


 
Föregående
Föregående

Ska man välja en hel eller en ensidig hemsida?

Nästa
Nästa

Blir du lurad när du annonserar för att synas bättre på nätet?