Vilka regler gäller för bilder på nätet?
Visst får man väl ta en bild från Google? Och Instagram också? Eller..? Reglerna kring vilka bilder man får ta, och inte ta, från nätet för att använda i sitt företag är en rejäl källa till förvirring.
Vad man får och inte får göra med bilder man hittar på nätet handlar egentligen om en enda sak: upphovsrätt. Vad är då det? Enkelt uttryck kan man säga att det är rätten att bestämma över bilden. Den som har upphovsrätten till en bild kallas för upphovsman.
Den som tar bilden, alltså trycker på knappen på kameran, är alltid upphovsman. Det spelar ingen som helst roll vems kameran är: det är inte kameran som ”tar bilden”.
Vad är då upphovsrätt?
Upphovsrätten är delad i två delar: den ekonomiska och den ideella. Den ekonomiska handlar om ägande, att ingen annan har rätt att använda/tjäna pengar på en bild som du tagit.
Den ideella upphovsrätten, även kallad namngivningsrätt, handlar om att man alltid måste tala om vem som är fotograf, att man inte får göra ändringar av samt att man inte får använda bilden i sammanhang som fotografen kan uppleva som kränkande.
Även om du fått godkännande av fotografen/upphovsmannen att använda en bild gäller fortfarande den ideella upphovsrätten. Du ska alltså alltid skriva ut vem fotografen är (oftast som ”Fotograf: Förnamn Efternamn”). Undantaget är om fotografen uttryckligen sagt att du inte behöver skriva ut namnet, då är det okej att publicera utan.
För här kommer den information som de allra flesta missar och som rör till det: upphovsrätten stannar alltid hos fotografen (upphovsmannen) även om han eller hon sålt bilderna. Det betyder alltså att ingen annan än fotografen som tagit bilden får bestämma hur de ska användas.
Vad gäller … om du anlitat en fotograf?
Så om du anlitar en professionell fotograf för att ta bilder på dig eller ditt företag med syfte att använda i din marknadsföring så har du, trots att du betalat för själva fotograferingen och bilderna i sig, inte köpt upphovsrätten.
Det du har köpt är så kallad användningsrätt (kolla dock alltid upp de exakta villkoren hos den fotograf du anlitar så att ni är överens innan ert samarbete inleds).
Användningsrätt innebär att du som köpare får använda bilderna fritt i din egen marknadsföring av företaget, men du får däremot inte
utge dig för att vara fotograf/upphovsman till bilderna
sälja bilderna vidare till någon annan för användning i deras företag
ge bort bilderna till någon annan för användning i deras företag
ändra bildernas utseende, till exempel genom filter och liknande
Om det är fler personer med på bilderna som tas under din fotografering har du inte rätt att ge bort bilderna till dem om inte fotografen godkänt det. Användningsrätten kan inte föras vidare till en annan person.
På samma sätt får inte du använda en bild som du fått av en person som anlitat en fotograf och gjort en egen fotografering.
Vad gäller … om du hittat en bild på nätet?
Många tror att det är okej att ta bilder man hittar genom Google bildsök. Det är det inte. Bilder som finns på Google tillhör inte Google, utan visas bara där. Ungefär som att det inte är Louvren som målat Mona Lisa bara för att tavlan hänger där.
Inte heller bilder som du hittar på diverse hemsidor är fria att använda, inte ens om motivet på bilden är offentligt (till exempel en känd byggnad eller föreställer fin natur).
Det spelar heller ingen roll om fotografens namn står skrivet i anslutning till bilden eller inte, eller om en text i stil med ”upphovsrätt gäller” saknas. Upphovsrätten gäller oavsett. Inte heller närvaro eller frånvaro av copyrightsymbolen (©) har någon betydelse för upphovsrätten eftersom den saknar rättslig betydelse i Sverige.
Vad gäller … om du hittat en bild på Facebook/Instagram?
Bilder från Facebook och Instagram är ett annat huvudbry: får man använda dem fritt eller inte? Det florerar ju så många rykten om att man ger bort rättigheterna till sina bilder där, då borde det ju vara okej för vem som helst att använda sig av dem också?
Men svaret är återigen nej. Bilder som finns på dessa plattformar är inte fria för dig att använda eftersom du inte har något avtal med respektive upphovsman. Det är Facebook/Instagram som avtalat om upphovsrätten med respektive ägare av bilderna, men det innebär inte att du omfattas av deras avtal.
Du får däremot dela bilder på respektive plattform, men aldrig stjäla dem och låtsas som att det är du som tagit bilden. Vanlig hyfs och fason, alltså. Du får heller inte dela bilder utanför plattformen.
Vad gäller … om du varit med i ett reportage?
Bilder som tas föreställande dig, i egenskap av privatperson eller entreprenör, som en del i ett reportage är ett riktigt huvudbry. Men även här sätter upphovsrätten stopp. Upphovsrätten tillhör i det läget tidningen eller frilansfotografen och inte dig. En del tidningar kan välja att ge eller sälja bilden till dig – men det är enbart för privat bruk. Att använda den i marknadsföring för ditt företag är alltså inte okej om du inte avtalat det med tidningen.
Du får i och med detta heller inte ge bort bilden till någon annan tidning om de frågar om du har en egen bild de kan få använda sig av till sitt reportage.
Sammanfattningsvis kan man säga att du i princip aldrig får lov att ta en bild som du hittar på nätet – hur fin du än tycker att den är eller hur stor nytta du skulle ha av den.
Och att chansa på att ingen märker och använda en fotografs bilder utan lov kan bli riktigt dyrt. Fotografen har rätt att fakturera dig vad det skulle ha kostat att köpa bilderna – samt att lägga på samma summa igen för intrång i upphovsrätten. 200% ersättning alltså.
I riktigt allvarliga fall av intrång i upphovsrätten kan straffet bli böter eller fängelse om det prövas rättsligt.
Kortfattat
Du får inte använda bilder som:
du hittat genom Google bildsök
ligger på någon annans hemsida eller blogg, varken företags eller myndigheters
ligger på någon annans hemsida eller blogg, även om de föreställer dig eller ditt företag/dina lokaler (detta gäller även bilder i tidningsreportage)
föreställer dig eller är tagna på ditt företag/i dina lokaler och publicerats i en tidning – även om du fått eller köpt bilden av tidningen (eftersom det bara är för privat bruk)
du fått från en person som i sin tur fått den av fotografen som tagit bilden
du tagit från någon annans Instagram eller Facebooksida
Du får använda bilder:
du själv tagit (eftersom du då är upphovsman och äger upphovsrätten till bilden)
av en upphovsman som har varit död i 70 år
som någon annan tagit – om du frågat den personen om lov och den godkänt den typ av användning du har tänkt
som en annan person tagit på dig/ditt företag på uppdrag av dig om ni avtalat att du har användningsrätt till bilderna
Du får däremot inte göra följande även om du fått tillstånd att använda en bild:
publicera bilden utan fotografens namn i anslutning (skriv alltid Fotograf: Förnamn Efternamn)
göra ändringar i bilden, till exempel beskära den eller lägga på filter
använda bilden i sammanhang som fotografen kan uppleva som kränkande, till exempel på en hemsida som uttrycker åsikter som fotografen inte står för
Hej!
Jag är en storyteller i bilder och ord. Mitt mål är att hjälpa dig sälja mer med dina ord, visa hur bilder som visar din personlighet är rent marknadsföringsguld – och ge dig tips om hur du skapar en hemsida och branding som andas ditt unika varumärke rakt igenom.
/Pia