Tips för bättre bilder när du fotograferar utomhus i stark sol
Solsken är ju trevligt, men när man ska fotografera utomhus är strålande sol det värsta som finns. Anledningen är att det drastiskt minskar urvalet av platser man kan vara på. Direkt solljus gör att den du fotograferar ser ut som en tvättbjörn eller gör världens rynkigaste grimas, och solljus och skugga blandat skapar en leopard.
Här kommer därför en lathund som lär dig vad du ska leta efter och vad du ska undvika när du fotograferar utomhus en solig dag!
DIREKT SOLLJUS – UNDVIK SOM PESTEN
Om det är sommar står solen väldigt högt och kommer att lysa nästan rakt uppifrån på modellen, vilket gör att hon ser ut som en tvättbjörn med svarta ringar runt ögonen. De delar som träffas av solen blir dessutom överexponerade (alltså för ljusa).
Är det vinter står solen väldigt lågt och lyser istället rakt i hennes ansikte och gör att hon kisar.
MOTLJUS – KAN GÅ I NÖDFALL
Om du inte har något alternativ utan måste stå i solen vänder du modellen så att hon har solen i ryggen. Det här innebär att du blir bländad, men det får du överleva ;)
Hon kommer fortfarande att bli överexponerad vid axlarna och huvudet, men det är det bästa som går att åstadkomma i den här situationen.
Beroende på hur stark solen är och hur bra din kamera är kan det vara svårt att få till bra bilder i den här typen av ljus. Resultatet kan lätt bli dassiga färger och suddiga bilder. Finns det något alls (ett enstaka träd, en flaggstång eller något annat) som du kan använda att blockera centrum av solen med ska du absolut göra det. Det tar bort lite av det starkaste ljuset.
OJÄMN SKUGGA – NOPE
Skugga är det allra bästa, men inte vilken skugga som helst. Fläckig skugga, som här från ett träd, är inte särskilt smickrande. Om direkt solljus skapar en tvättbjörn får du här en leopard.
Du kan så klart använda den här typen av skugga på ett konstnärligt sätt om du vill, men om vi håller oss till vardagsfoto gör du bäst i att undvika den.
JÄMN SKUGGA – OH YES!!
Heltäckande skugga är det vi eftersträvar. Det kan kännas ologiskt eftersom vi just sett exakt hur mörk skugga kan vara i exemplen med tvättbjörnen och leoparden, men så här är det: kameran ser inte världen som dina ögon gör. Om det finns både solljus och skugga i bilden kommer kameran att fokusera på att göra det ena eller det andra ”lagom”. Väljer den att göra de ljusa partierna ”lagom” innebär det att den mörkar ner hela bilden. Skuggorna blir i det fallet väldigt mörka. Väljer kameran istället att göra skuggorna ”lagom” ljusar den upp hela bilden – och de ljusa delarna blir helt utfrätta och kritvita. Fotograferar man däremot i enbart skugga blir kameran inte distraherad av något annat, utan gör att allt blir ”alldeles, alldeles underbart”.
Skugga från ett hus är oftast det lättaste att hitta.
Tips på hur det hanterar svårt ljus inomhus hittar du i det här blogginlägget.
Hej!
Jag är en storyteller i bilder och ord. Mitt mål är att hjälpa dig sälja mer med dina ord, visa hur bilder som visar din personlighet är rent marknadsföringsguld – och ge dig tips om hur du skapar en hemsida och branding som andas ditt unika varumärke rakt igenom.
/Pia