Hur du får till bäst ljus när du fotograferar inomhus

 

Ständigt detta ljus. Vare sig du fotograferar inomhus eller utomhus är ljuset en gigantisk faktor när det kommer till hur lyckad din bild blir (rent tekniskt). Här kommer ett gäng tips och tricks så att du har stenkoll på vad du ska leta efter när du fotografer inomhus – och vad du ska undvika som pesten:

 

MOTLJUS: UNDVIK ALLTID

Inomhus är motljus (alltså att solen/ljuset lyser dig i ögonen) din värsta fiende, så att ställa personen du vill fotografera med ryggen mot fönstret är ingen bra idé. Problemet blir att kameran – som i brist på mänsklig hjärna inte kan tänka själv, utan bara gör som den blir tillsagd – läser av hur mycket ljus som släpps in i hela bildrutan, vilket i fallet med motljus är massor eftersom hela bakgrunden bakom personen är superljus. “Jösses vad ljust det är här!” tänker den smått korkade kameran och ställer in sig som om den befinner sig på en soldränkt strand i Thailand: den gör allting i bilden mörkare för att inte göra bilden som helhet för ljus (överexponerad).
Resultatet blir att personen du ställt framför fönstret blir för mörk (underexponerad) i ansiktet och lite grådassig i färgerna.

 

MEDLJUS: OH YES!

Om du vänder på hela situationen så att du som fotograf står med ryggen mot fönstret och personen du fotograferar har sitt ansikte vänt mot fönstret, då får du något som kallas medljus. Det gillar vi. Personen blir upplyst och får finfina färger! Det här vill du ha.

Ett tips är att du testar att flytta dig lite fram och tillbaka för att kolla var bästa placeringen för dig respektive den du fotograferar är, så att du inte står i vägen för ljuset och råkar skugga personen du fotograferar.

 

MEDLJUS PLUS LAMPA: NÄPP

Ofta när man fotograferar inomhus finns det lampor i rummet. Lampor är som regel en bra uppfinning, men när du ska fotografera gillar vi dem inte. Anledningen? Ljus har olika temperatur: dagsljus har en lite blå/kall temperatur medan glödlampsljus har en gul/varm temperatur. Tar du en bild med båda färgtemperaturerna i får kameran problem och det blir en otrevlig färgkrock i bilden.

Så nästa gång någon snällt erbjuder sig att tända en extra lampa för att du ska få mer ljus i din bild: tacka vänligen men bestämt nej – och släck alla andra lampor du ser :)

Och du, om det inte kommer tillräckligt med ljus från fönstren är det bättre att förflytta sig in i rummet och enbart använda lampor för att belysa personen du vill fotografera. På så sätt blir allt ljus samma färg, vilket ger ett bättre resultat.

 

Men, även om solen på ett sätt är vår bästa vän när vi ska fotografera inomhus kan den också ställa till problem. Till exempel om det är väldigt starkt solljus som lyser rakt in genom fönstret.

 

DIREKT STARKT SOLLJUS: FÖRSÖK ATT UNDVIKA

Om det är stark sol som lyser rakt in genom fönstret blir effekten alltför ljusa partier där solen träffar och alltför mörka skuggor i kontrast. Och även om en leksaksfigur med superslät plasthy kan klara av hårt ljust, är risken stor att verkliga människor med normalhy får onaturligt hårda rynkor och extra synliga porer/ojämnheter i huden, vilket oftast inte uppskattas av modellen.

 

GARDINSILAT LJUS: BÄTTRE

Lösningen på direkt starkt solljus är att dra för en gardin om det finns en tunn vit eller neutralt färgad sådan att tillgå.

Fins det ingen gardin är mitt bästa tips att byta fönster till ett som inte har direkt solljus (norrfönster ger alltid det bästa ljuset).

Kan du varken dra för en gardin eller byta fönster kan du testa att backa personen som ska bli fotograferad några steg bort från fönstret. Det gör att konstrasterna mellan ljusa och mörka partier blir mindre.

 

Lycka till med dina inomhusbilder!

Vill du lära dig hur du hanterar krångligt ljus utomhus rekommenderar jag att du läser detta blogginlägg som handlar om precis det.

 

Hej!

Jag är en storyteller i bilder och ord. Mitt mål är att hjälpa dig sälja mer med dina ord, visa hur bilder som visar din personlighet är rent marknadsföringsguld – och ge dig tips om hur du skapar en hemsida och branding som andas ditt unika varumärke rakt igenom.

/Pia

 

Senaste inläggen

 
Föregående
Föregående

En logga eller en … kopparspiral?

Nästa
Nästa

Vilka olika sorters typsnitt finns det och vad är skillnaden mellan dem?