10 saker att göra när du har lågsäsong

 

För barnfotografer utan studio är det från att det sista höstlövet faller tills vitsipporna dyker upp. För ekonomimänniskor är det hela vintern fram tills boksluten ska in i maj-juni. För en del är det en fullständig överraskning från år till år – men gemensamt för oss alla är att vi har toppar och dalar under året när det gäller tillströmning av kunder. Vi har hög- respektive lågsäsong.

När det är lågsäsong kan det vara lätt att halka in i ett lägre tempo, kanske ta sovmorgon en, två eller fem dagar i veckan, titta på ett serieavsnitt mitt på dagen eller i största allmänhet börja anamma någon form av semester-mood. Givetvis behöver man sådana perioder också, men istället för att tänka att hela lågsäsongen ska vara som en semester kan man utnyttja tiden till att arbeta med saker som inte hinns med under högsäsongen.   

Så för att förbereda dig inför brådare dagar kan du göra en djupdykning i ditt företag och styra upp de delar du behöver. Här är 10 förslag på saker som hjälper dig att göra just det!

 

1. Fundera på vad som fungerar bra och vad som fungerar dåligt i ditt företag

När man har en massa kunder samtidigt behövs system och strategier som gör att det finns en plan för hur man tar sig igenom perioden med en bra nivå av kundservice (och utan att själv bli helt knäckt).

Vilka system använder du, och har de funkat bra även när det varit som mest att göra? Om inte behöver du förbättra de delarna av ditt företag. Kanske är det en ny struktur som behövs? Mallar som gör att du slipper göra samma arbetsuppgift på nytt inför varje ny kund? Ett nytt schema med en tidsplan som funkar bättre med din livssituation?

 

2. Se över paketeringen av dina tjänster

En av de funderingar som kan komma upp i punkt 1 är om du verkligen har paketerat och presenterat dina tjänster på rätt sätt. Kanske skulle du tjäna på att strukturera dem på ett annat sätt?

Min rekommendation är att fråga någon som kan se på det hela med utomstående ögon. Det är så lätt att bli hemmablind att man inte kan tänka sig något annat sätt än det man valde från början. Fråga en företagskollega eller en tidigare kund (men vänta med att ringa innan du läst nästa punkt ;)

 
 

3. Kontakta gamla kunder och be om feedback

Dina tidigare kunder är en guldgruva av information om vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra i ditt företag. Ta den här tiden till att kontakta dem och be om feedback. Du kommer dels att få veta vad som kan förbättras i din kundkontakt och ditt arbetssätt, dels finns här chansen att få in nya referenser att använda på hemsidan och i annan marknadsföring.

Och referenser än helt avgörande. Enligt en undersökning läser 96% referenser på nätet innan de köper en vara eller bokar en tjänst. 82% litar enligt samma undersökning lika mycket på online-referenser som på folk de känner. Så är din hemsida fri från referenser: skaffa några fort.

 

 

4. Gå igenom hemsidan

När du har mycket att göra ska din hemsida finnas där som en arbetshäst som sköter säljet åt dig när du inte hinner. Men även en arbetshäst behöver lite kärlek då och då. Under lågsäsongen är det bra att gå igenom hemsidans innehåll för att se om det som finns där verkligen stämmer med det företag du har i dag. Kanske har du gjort förändringar som inte syns där ännu.

  • Är portfolion uppdaterad och visar jobb du känner dig stolt över?

  • Stämmer tjänsterna du erbjuder på hemsidan de paket/tjänster du erbjuder numera?

  • Ger fotona en rättvisade bild av vad du gör och vem du är?

  • Är texterna uppdaterade så att all information stämmer?

 
 

 5. Bunkra upp med blogginlägg

En blogg hjälper dig att bli hittad av personer som kanske inte skulle hittat till din hemsida på andra sätt. Blogginläggens superkraft är de kan fyllas med bra sökord som dina kunder letar efter – innan de vet att det är just dig de vill ha. Förutom att en blogg hjälper din sidas SEO (sökoptimering) gör den även ett toppenjobb när det gäller att visa dina kunder vad du kan och vad du står för.

När du har kunder som flåsar dig i nacken kanske du inte riktigt har ro i kroppen att sätta dig ner och skriva ett välformulerat och innehållsmässigt intressant blogginlägg, men när du har lågsäsong kan du fullkomligt grotta ner dig och skriva ett helt gäng inlägg som du sedan kan pytsa ut när du har betydligt mer att göra.
Och det är alltid lättare att göra saker i klump: kommer du på ett ämne att skriva om kan jag nästan garantera att du kommer att komma på fler av bara farten när du väl börjar skriva.

 

 

6. Utbilda dig

Lågsäsongen är toppen för att öka på dina kunskaper, eller skaffa nya inom ett område du är nyfiken på. Gå en kurs – live eller online – och lär dig nya saker. Åk på konferens för att fylla på med både kunskap och inspiration. Läs böcker om det du erbjuder, om företagande eller om personlig utveckling så att du kan serva dina kunder bättre samtidigt som du får en behagligare företagstillvaro.  

Kunskap kan man aldrig få för mycket av.

 

 

7. Nätverka

Att vara egenföretagare innebär ofta att man behöver andra människor för att nå ut, vare sig det är genom rekommendationer från tidigare kunder eller via affärskontakter som tipsar vidare.

Att nätverka under din lågsäsong är därför en mycket god idé. Hitta grupper eller personer som passar dig och din inriktning. Att umgås med nya människor som liksom du är egenföretagare kan ge nya idéer, samarbetspartners och kunder.

 

 

8. Se över din marknadsföringsplan

Marknadsföring kan ske på så många olika fronter: sociala medier, uppsökande, nyhetsbrev, via en förmedling, annonsering i tryckta medier. Gör först en utvärdering på hur det ser ut i dag: hur marknadsför du dig för tillfället och fungerar det som du vill? Eller har du kanske ingen plan alls och bara kör lite som du känner för i stunden?

Nästa steg är att fundera på om du behöver lägga till eller dra ifrån någon typ av marknadsföringsinsats. Kanske lägger du jättemycket tid på sociala medier utan att få något resultat – och istället får du väldigt positiv respons när du annonserar i lokaltidningen.

Utforma en strategi som fungerar för dig och ger dig mest valuta för pengarna och tiden du lägger ner.

 
 

9. Planera och förbered inlägg i sociala medier

På tal om sociala medier har du i och med den extratid lågsäsongen ger dig ett ypperligt tillfälle att bunkra upp med inlägg till sociala medier. Beroende på hur du är som person kanske du nöjer dig med att lägga upp en plan för vilket innehåll du vill skriva om på LinkedIn, Instagram eller Facebook (vad som än passar ditt varumärke och kundgrupp bäst) framöver – eller så går du all in och skriver ihop ett gäng inlägg som du kan använda senare. Gör det som funkar för dig, men att ha något förberett minskar avsevärt risken för ”Åh skit, jag har ingen aning om vad jag ska skriva i dag! Jag skiter bara i det.” som lätt inträffar när man är stressad (eller oinspirerad).

 

 

10. Se över det grafiska

Att veta att mina mallar till Instagram-inlägg ligger i den mappen, Powerpoint-mallarna jag behöver till den där presentationen ligger färdiga och kan bara fyllas i med rätt text, eller känna lugnet över att jag har förberett tre mallar som jag kan rotera mellan till mina nyhetsbrev – det är livskvalitet när stressen kommer smygande ;)  

Ta tiden att fixa allt material du kan komma på som behöver förberedas för att matcha ditt varumärke. Annars är risken stor att det blir en av Powerpoints färdiga mallar med stora blå penselstreck på en presentation och ett sirligt Instainlägg med rosa och guld bakgrund – fast ditt varumärke är svart och grönt.


Där har du dem: mina 10 tips som gör livet enklare för ditt högsäsongs-jag!

Behöver du ett par extra ögon på din hemsida eller dina sociala medier hjälper jag dig gärna genom rådgivning. Och insåg du när du läste punkt 10 att du verkligen saknar mallar till Instagram och Powerpoint? Kolla här hur det kan se ut när jag gjort mallar till mina kunder :)

 

Hej!

Jag är en storyteller i bilder och ord. Mitt mål är att hjälpa dig sälja mer med dina ord, visa hur bilder som visar din personlighet är rent marknadsföringsguld – och ge dig tips om hur du skapar en hemsida och branding som andas ditt unika varumärke rakt igenom.

/Pia

 

Senaste inläggen


 
Föregående
Föregående

Blir du lurad när du annonserar för att synas bättre på nätet?

Nästa
Nästa

Hur jag tänker när jag kompletterar en färgpalett